Зодиакална светлина: тайнствените огньове на небето

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

В близките седмици любителите на звездното небе ще имат отлична възможност да видят един от най-редките астрономични феномени – зодиакалната светлина.

Зодиакалната светлина носи името си от древната група от 12 съзвездия, през които преминават Слънцето, Луната и планетите – така наречения Зодиак.

Съвременните астрономи предпочитат да използват за обозначение на това явление слънчевата траектория – еклиптиката – и добавят 13-о съзвездие – Змиеносец.

Голяма част от материала на Слънчевата система е концентрирана в плосък диск, съвпадащ с еклиптиката. Освен осемте планети и техните луни в него се намират хиляди астероиди и милиони дребни обекти, включително частици междупланетен прах.

Тези милиони частици са неразличими, но както далечните звезди на Млечния път, създават бледо осветяване по еклиптиката. Това явление се нарича зодиакална светлина.

За да се види зодиакалната светлина, е необходимо да се излезе от замърсения град и да се наблюдава небето по новолуние. Най-доброто време за любуване на зодиакалната светлина в Северното полукълбо са февруари и март, веднага след залез.

Като ориентир може да се използват ярките планети – Венера и Марс. Те ще бъдат основата на конуса на зодиакалната светлина, която ще бъде наклонена наляво. Подобен конус на Млечния път, разположен около 20  вдясно, дава представа за формата, която трябва да се търси на небето.

Ако успеете да видите зодиакалната светлина, опитайте да я проследите нагоре по небето към зенита. Може да видите бледа светлина точно срещу Слънцето. Това астрономично явление се нарича гегеншайн, или противосияние – слаба концентрация на слънчева светлина, отразявана от междупланетния прах.

Голям късмет е да се видят зодиакална светлина и гегеншайн – пожелаваме ви го!

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори