Йелоустоун е готов да изригне

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© National Geographic
Антония Михайлова

Ханк Хеслер, геолог от Йелоустоунския национален парк в САЩ, бие тревога – според неговите оценки природната катастрофа може да настъпи съвсем скоро.

Според данните на Хеслер през 2014 година са фиксирани около 1900 земетресения по целия парк, като силата и числеността на трусовете продължават да растат, а неотдавнашното повишение на равнището на земята на неговата територия също свидетелства за приближаващата катастрофа.

Ако опасенията на учения се потвърдят и гигантският супервулкан под Йуелоустоун започне да изригва, в резултат огромна територия рискува да се превърне в „мъртва зона“.

Американският физик-теоретик Мичиу Каку е напълно съгласен с геолога – по думите му, „когато Йелоустон се взриви, това ще унищожи Съединените щати такива, каквито ги познаваме сега“.

Според учените изригването ще бъде толкова грандиозно, че територия в радиус 160 км от епицентъра ще бъде унищожена напълно, а продуктите от изхвърлянето ще бъдат достатъчни да се покрият още около 1500 км наоколо.

В резултат на последното изригване на супервулкана Йелоустоун преди 640 000 години огромна част от Северна Америка се е покрила с около 30 см пепел, което е довело до изменение на климата и изчезване на много видове животни и растения.

Експертите отбелязват, че новото предполагаемо изригване ще доведе до гибел на животните, скок на цените и катастрофален дефицит на месо, зърно и мляко. Освен това животът без респираторна маска на лицето ще бъде невъзможен, тъй като вдишването на вулканичната пепел е равносилно на вдишването на малки частици стъкло.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Природа

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори