Странен звук кънти в Тихия океан

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NOAA
Антония Михайлова

Необясним звук пронизва водите на Тихия океан във всички посоки. Това не са звуци, издавани от китове или вибрации от кораби. През 1991 година учените за първи път са фиксирали неизвестния звук.

Националното управление на океанските и атмосферните изследвания (NOAA) го описва по следния начин: „Той се състои от дълга поредица сигнали с тесен диапазон, всеки от които продължава няколко секунди“, „той е фиксиран на много голяма площ от единия край на Тихия океан до другия“.

Американският военноморски флот обаче никога преди не е фиксирал този звук, отбелязал New Scientist през 2002 г. Звукът се чувал по целия Тихи океан, което изключва вероятността от локализирането на неговия източник.

Този звук е непрекъснат и достига максимална интензивност през 1994 г. Оттогава е започнал да стихва, но се чува и до днес, съобщава NOAA. Изглежда, звукът става по-силен през пролетта и есента, което може да е свързано както със самия му източник, така и с това, че по някакви причини в океанската среда звуците се предават по-добре именно в този период, отбелязва управлението.

Неизвестният звук като цяло е монотонен, за разлика от разнообразните звуци от вулканична активности и богатите на различни сигнали китове, които се използват от тях за общуване. Еймил Окъл от Северозападния университет в Чикаго и Жак Таландие от Агенцията за атомна енергетика на Франция смятат, че причината е във вулканична активност от особен тип.

През 1996 година е издигната хипотеза, че това може да е звук на морски води, влизащи в контакт с голяма маса лава, се обяснява в New Scientist. Учените използвали сеизмометри, за да определят източникът на звука, и стигнали до извода, че той идва от отдалечен регион на Тихия океан. NOAA смята, че източникът може да се намира в регион с предполагаема вулканична активност. „Но произходът на звука остава неясен“, отбелязват специалистите от управлението.

Друга теория е предложена от Кристофър Фокс, директор на проекта NOAA по акустичен мониторинг. Движението на водата може да създава звук точно по същия начин, както и движението на вятъра.

Докато отговор все още няма, хипотези и легенди разпалват любопитството на хората – дали това не е известно морско същество? А може би е геоложка аномалия или неизвестен феномен? Някои обяснения изглеждат по-вероятни от други, но тъй като 95% от океаните не са изучени от човека, не може да се изключи вероятността от откриване на нещо наистина ново.

Учените и преди са се сблъсквали със загадъчни звуци, но всички те са били обяснени. Например Bloop – силният нискочестотен звук, открит в Тихия океан през 1997 година, на протежение няколко хиляди километра, е възникнал в резултат на сътресения на ледените полета при сблъсъци и свиване, топене на ледовете и откъсване на айсберги от ледниците.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори