Слънчевите цикли влияят на продължителността на живота

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© David Hathaway, NASA, Marshall Space Flight Center
Антония Михайлова

Родените в период на спокойно Слънце живеят средно с пет години повече в сравнение с хората, които са се появили на бял свят в период на слънчева активност.

Влиянието на звездата е еднозначно, но механизмите на въздействие още не са определени с точност.

Изследване, публикувано в изданието Proceedings of the Royal Society B, нагледно показва зависимостта на средната продължителност на живота от слънчевата активност.

Така хората, родени в периода на максимум активност, живеят средно с 5,2 години по-малко. По-просто казано, ако ви е провървяло да се родите в период на спокойно Слънце, имате шанс да живеете няколко години по-дълго.

Слънцето има няколко цикъла на активност, тоест периоди с максимално и минимално количество петна и коронални изхвърляния. В текущото изследване става дума за 11-годишния слънчев цикъл с максимум слънчева активност, когато е голям броят на мощните изригвания и геомагнитните бури.

В хода на изследването учените от Норвежкия научно-технологичен университет съотнесли времето на раждане и продължителността на живота на 8500 души от две различни норвежки населени места в периода между 1676 и 1878 година.

Този исторически период не бил избран случайно, тъй като за него има данни за 11-годишния слънчев цикъл. Също в това време нямало никакви научно-технически пробиви, влияещи на продължителността на живота, например масова ваксинация, съвременни хигиенни норми и т.н.

Както се оказало, високата слънчева активност в периода на бременността на майката и при раждането на детето снижава продължителността на човешкия живот с 5 и повече години. Ефектът се заключава в повишения риск от детска смъртност, както и в по-високия риск от смърт на зрели години. Негативният ефект е особено забележим при момичетата.

Механизмът на явлението още не е известен на учените. Също не е ясно дали той се наблюдава в съвременните условия. Едно от възможните обяснения е разрушаването на фолиевата киселина под въздействие на ултравиолетовото лъчение, чиято интензивност нараства в периода на повишена слънчева активност. Известно е, че пониженото ниво на фолиева киселина увеличава заболеваемостта и смъртността в детска възраст.

По такъв начин активността на Слънцето може косвено да повлияе на здравето и продължителността на живота.

Графика на слънчевата активност, по който можете да определите дали сте родени в „щастлива“ година.

Изследването, проведено от норвежките учени, е първото по рода си. Ако връзката между нивото на ултравиолетово лъчение и намалената продължителност на живота се потвърди, ще се наложи вземането на допълнителни мерки за защита на бъдещите поколения.

С развитието на глобалното затопляне и измененията на атмосферния озон интензивността на ултравиолетовото лъчение близо до повърхността на Земята ще нараства.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори