Земята по чудо се разминала със „слънчев удар”

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Антония Михайлова

Според доклад на НАСА през 2012 година изригване на Слънцето можело да погуби земната цивилизация. Въпрос на време е подобно събитие да не ни подмине следващия път.

Въпреки че много слънчеви астрономи биеха тревога за невиждано слабия 24-ти слънчев цикъл, високата слънчева активност, фиксирана от астрономите през 2012 година, можела да върне „съвременната цивилизация в XVIII век“, сочи доклад на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА).

Слънчево изригване на 23 юли 2012 година е било най-силното за 150 години и може да се сравни само с така нареченото събитие Карингтън – геомагнитна супербуря през 1859 година, предизвикала отказ на телеграфите в цяла Европа и Северна Америка.

През лятото на 2012 година човечеството се спасило само защото голяма част от изхвърлената коронална маса от Слънцето е прелетяла покрай Земята. Но ако изригването се беше случило само седмица по-рано, нашата планета щеше да се озове право на „огневата линия“.

Вместо това в епицентъра на бурята попаднал спътникът STEREO-A, по ирония на съдбата изучаващ на хелиоцентрична орбита слънчевата активност, и както се казва в доклада, „идеално оборудван за измерване на параметрите на това събитие“.

Според астрономите бурята била два пъти по-слаба от геомагнитната буря на 13-14 март 1989 г., предизвикала срив в електричеството на Северна Америка и СССР, нарушаване на високочестотната радиовръзка и повлияла на работата на земните спътници.

Тогава шест милиона души в Квебек били лишени от електричество за 9 часа. Както отбелязал физикът Даниъл Бейкър от Колорадския университет, „на човечеството невероятно му е провървяло, че изригването се е случило именно тогава, когато се е случило“.

Според изчисленията на Националната академия на науките на САЩ последствията на бурята биха стрували на световната икономика повече от два трилиона долара – 20 пъти повече, отколкото разходите след най-разрушителния ураган в историята на САЩ – Катрина, а щетите по цял свят щяха да се отстраняват с години. Екстремната слънчева буря би изключила електричеството навсякъде – от радио и GPS до електрически помпи и каквото се сетите.

„Ако беше ударило по нас, досега щяхме да събираме отпадъци“, цитира сайтът на НАСА думите на Бейкър.

По време на слънчеви бури с такъв размах Земята отначало ще бъде застигната от ултравиолетово лъчение и рентгенови лъчи, йонизиращи горните слоеве на атмосферата – в този момент се изключват радиото и системите за навигация.

След час ще долетят електрони и протони, унищожаващи електрониката на спътниците. На следващия ден към Земята ще приближи огромен облак намагнитена плазма от короналното изхвърляне на маса – тогава ще се изключи всичко, което работи на ток.

„Хората дори нямаше да могат да пуснат водата в тоалетната“, се казва в доклада.

През февруари 2014 г. физикът Пит Райли от интелектуалния център Predictive Science Inc. публикувал в изданието Space Weather статията „За вероятността от възникване на извънредни космически природни явления“. Той анализирал честотата на слънчевите бури за половин век назад и въз основата на това изчислил 12-процентова вероятност (изключително висока за събитие от междупланетен мащаб), че през следващите десет години Земята ще бъде връхлетяна от буря с такава сила.

Още преди пет години в доклада „Социални и икономически последствия от лошото космическо време“ НАСА предупредила, че силна космическа буря ще лиши човечеството от вода в тоалетните и ваните, ще доведе до загуба на бързо развалящи се продукти и лекарства, отопление, климатизиране и прекратяване на добива на гориво.

Не съществуват никакви средства за борба с екстремната слънчева активност. „Повторението на събитието „Карингтън“ в наше време ще предизвика обширни социални и икономически разрушения. Никой не знае кога ще се разрази следващата слънчева супербуря. Може след 100 години. Може след 100 дни. Помислете за това, когато следващия път пускате водата“, предупреждава космическата агенция.

И докато уважаемите учени от НАСА ни предупреждават за неприятните изненади, които можем да очакваме от нашата звезда, пак те ни поднасят поредната от тях. Специалистите, които анализират данните от космическата обсерватория Solar Dynamics Observatory, твърдят, че сегашният максимум на слънчева активност е най-спокойният от всички наблюдавани за последните 100 години.

В сряда – на 23 юли 2014 година, са преброени само три малки групи петна на Слънцето, а  миналия петък нямало дори едно. Според физиците това не е нормално в средата на 11-годишния цикъл на слънчевата активност, когато звездата би трябвало да е в своя максимум.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори