Скоро ще можем да си сменяме телата (или главата)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Трансплантация на цяло тяло на човек ще стане възможна след две години, твърди италиански учен. Операциите по присаждане на главата в ново тяло ще позволят да се победят повечето смъртоносни заболявания, пише New Scientist.

Неврохирургът от италианския град Торино Серджио Канаверо планира да започне експерименти по трансплантация на цяло човешко тяло през 2017 година. Главният проблем според изследователя е в отношението на обществото към такива операции.

Идеята си за революционната трансплантология Канаверо изказа през 2013 година. Методът му се основава на вече проведена успешно трансплантация на глава на маймуна към тялото на друга. Маймуната живяла с новата глава девет дни, но имунната ѝ система отхвърлила чуждия орган.

Канаверо ще представи детайлния проект, който може да стане пробив в съвременната медицина, на конференцията на Американската академия на хирурзите в ортопедията и неврологията (AANOS) в Мериленд (США).

Според Канаверо операциите по „смяна на главата“ ще се провеждат за спасяването на живота на хора, при които е диагностицирана дегенерация на мускулите и нервите, както и онкологични заболявания.

Италианският неврохирург предлага да се охлади тялото и самата глава преди операцията, за да не загинат клетките и живите тъкани по време на трансплантацията. След това предстои най-сложното – да се съедини гръбначният мозък с нервните окончания, за да започне организмът да възприема тялото и новата глава като едно цяло.

Канаверо е сигурен, че пациентът след събуждането ще чувства своето лице, а след около година отново ще се научи да ходи. „Искам да направя това както трябва, но преди да „тръгна към Луната“, искам да се уверя, че хората ще ме последват. Ако обществото не поиска това, то аз няма да го правя. Но ако хората не искат това в САЩ или Европа, то не означава, че експерименти не може да се проведат на някое друго място“, отбелязва Канаверо.

Вижте още:

Възможно ли е да се трансплантира глава?

Експерти коментират, че идеята на Канаверо изобщо не изглежда фантастична. Ако ученият успее да я реализира, хората ще получат възможност да сменят телата си, което ще им позволи да се изцелят от последствията на най-тежки увреждания или смъртоносни заболявания.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Еврика!

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори