Няма хоризонт на събитията на черните дупки, твърди Хокинг

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Wikimedia Commons
Антония Михайлова

Британският физик-теоретик Стивън Хокинг, един от основателите на съвременната теория на черните дупки, предлага да се преразгледа едно от основните положения в тази теория – съществуването на „хоризонт на събитията“ на черната дупка, от който нито материята, нито енергията могат да се върнат.

Този „затвор“ е само временен, а значи черните дупки в обичайното им разбиране не съществуват, пише физикът в статия, публикувана в електронната библиотека на Корнуелския университет.

„В класическата теория няма възможност за напускане на черната дупка. (…) Квантовата теория обаче позволява енергията и информацията да „бягат“ от черната дупка“, казва Хокинг, цитиран от сп. Nature.

Едно от основните свойства на черните дупки – както на „обичайните“, възникващи при гравитационен колапс в късния стадий от еволюцията на масивни звезди, така и на свръхмасивните в центъра на галактиките – е наличието на хоризонт на събитията, или сфера на Шварцшилд, зад границата на която гравитацията на черната дупка става толкова голяма, че оттам може да се излезе само със скорост, по-висока от тази на светлината.

Тъй като скоростта на светлината е константа, тоест тя е пределната скорост според господстващите представи, нищо не може да напусне черната дупка.

Съгласно теорията на Айнщайн астронавт, прелитащ през хоризонта на събитията, няма да почувства нищо – едва по-късно, с приближаване към центъра на черната дупка и нарастването на гравитацията неговото тяло ще се разтегля, докато не се превърне в „спагета“ и не попадне в сингулярността в центъра.

През 2012 година американският физик Джоузеф Полчински, въз основа на квантовата теория, стигна до извода, че на хоризонта на събитията трябва да възниква „огнена стена“ от частиците с висока енергия и потока лъчение. Но това противоречеше на Айнщайновите представи.

Хокинг предлага да се реши този парадокс, като се премахне хоризонтът на събитията. Според него квантовите ефекти в покрайнините на черната дупка толкова силно изкривяват пространство-времето, че просто не може да съществува ясна граница на хоризонта на събитията.

Хокинг е на мнение, че съществува „привиден хоризонт“ – повърхност, на която лъчението, излизащо от центъра на черната дупка, само се задържа. За разлика от класическия хоризонт на събитията „привидният“ във всеки момент може да изчезне и това, което вчера е било в черната дупка, може да излезе навън, казва знаменитият учен, цитиран от РИА Новости.

 

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментари

  • Този човек много се обърка в предсказанията си

    Гено 9 май 2017 05:38 Отговор
  • Нещо за Додекаедър-а ??

    виолета 15 април 2014 16:28 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори