„Кървава Луна” ще се търкулне за пет минути над Земята

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Pedro Ré
Антония Михайлова

Началото на 2015 година е богато на събития за любителите на астрономията и на космическите зрелища.

Наскоро те можеха да станат свидетели на пълно слънчево затъмнение (наблюдавано от България като частично), а на 4 април в небето ще може да се види „кървава Луна“.

Това ще бъде третата поява на червена Луна от 2014 година и предпоследната за тази година.

Според астрономите затъмнението ще започне в 9 часа по Гринуич (което ще рече в 11 часа българско време). Точно поради тази причина няма да можем да го наблюдаваме от нашата географска ширина – красивото зрелище при нас се пада през светлата част на денонощието.

Затъмнението ще се вижда добре от САЩ, Австралия, Югоизточна Азия, Източен Сибир и Далечния изток. Както съобщава НАСА, земната сянка постепенно ще покрие Луната в продължение на три часа, а след това ще достигне пълна фаза, която ще продължи 4 минути и 43 секунди.

Това ще бъде най-краткото пълно затъмнение за последния век. Миналата година имаше две пълни лунни затъмнения – на 15 април и на 8 октомври 2014 година, а в настоящата ни очаква още едно – на 28 септември, малко преди разсъмване.

Него вече ще можем да видим в цялата му красота. Освен че ще можем да видим потъмняването на лунния диск, ще бъдем свидетели и на т.нар. Суперлуние, тъй като Луната ще премине през най-близката си до Земята точка – перигей.

За тези, които и сега много искат да наблюдават пълното лунно затъмнение, но не могат да си организират пътуване, НАСА е предвидила интернет транслация. Такава ще има и на сайта на американската обсерватория Slooh.

Пълно лунно затъмнение се нарича моментът, когато Луната изцяло се оказва в сянката на Земята, преминаваща между нея и Слънцето. Но защо нашият естествен спътник почервенява?

„Представете си, че стоите насред прахова лунна равнина и гледате към небето. Над главата ви се намира Земята, която изцяло закрива Слънцето. Ако си мислите, че в този момент Земята ще бъде съвсем тъмна, това не е така – около планетата ще има светъл пръстен. Тази светлина придава на Луната меден оттенък“, поясняват от НАСА.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори