Космическо сопрано ще пее на МКС

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Известната британска певица Сара Брайтман се готви да изпълни на орбита собствена песен. Притежателката на меко сопрано с редкия диапазон от три пълни октави ще се отправи на МКС като туристка на 1 септември.

Песента за любовта към космическия пътешественик в изпълнение на Сара Брайтман през 1978 година е станала първият ѝ истински успех на сцена. Сега тя има шанс сама да се приближи до звездите – на сайта на певицата вече е посочен новият ѝ маршрут – към Международната космическа станция на руския кораб „Союз“.

Дъщеря на пилот любител, Сара твърди, че мечтае за Космоса от деветгодишна – от момента, когато видяла снимки на крачещия по Луната американски астронавт Нийл Армстронг.

Полетът на певицата трябва да се състои на 1 септември 2015 година. Сара Брайтман вече втори месец тренира в руския Център за подготовка на космонавти. Занятията ѝ са по 16 часа дневно, а курсът е много интензивен – за останалото време от певицата трябва да стане пълноценен член на екипаж на космически кораб.

Програмата за подготовка включва изучаване на руски език, базови технически навици и курс по оцеляване в екстремни условия. Независимо от огромното количество извършени полети пътешествието в Космоса и връщането на Земята, както и преди, е свързано с голям риск.

Сумата на договора не се разгласява. Смята се, че космическото пътешествие на Сара Брайтман струва 35 милиона лири. Певицата твърди, че самостоятелно финансира пътешествието си. Командир в този полет ще ѝ бъде опитният руски космонавт Сергей Волков. На борда на МКС този екипаж ще прекара десет дни. Певицата възнамерява да запише там песен под съпровод на оркестър, но още не е решила каква точно.

Сара Брайтман не е първата, която ще пее на орбита – в Космоса вече е музицирал астронавтът Крис Хадфилд. Тя няма да е и първата жена космически турист – на борда на МКС вече е била Ануше Ансари.

И все пак тя ще бъде не само първата професионална изпълнителка в Космоса, но и първият британски космонавт. Поданиците на Великобритания още не са били в Космоса, англичанинът Тим Пийк още се готви за полет и ще замине на орбита няколко месеца след като звездата се върне на Земята.

 

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори