Евангелие за участта на Мария предсказвало бъдещето

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Harvard Art Museums/Arthur M. Sackler Museum, Gift of Mrs. Beatrice Kelekian in memory of her husband, Charles Dikran Kelekian, 1984.669
Антония Михайлова

На страниците на миниатюрна книга от VI век учените открили неизвестно евангелие. Текстът се нарича „Евангелие за участта на Мария“ и за разлика от други произведения от този жанр не говори за живота и учението на Христос, а се явява книга за гадания.

Откритието на Анна-Мария Луйендийк от Принстънския университет се описва от LiveScience.

Книгата на коптски език с големина колкото длан (7,5 на 6,9 сантиметра) била подарена на Харвардския университет от Беатрис Келекян, жена на известния антиквар Дикран Келекян (1868–1951).

Когато Луйендийк видяла думата евангелие в първия ред от текста, тя очаквала да прочете текст за живота на Христос. Но книгата се оказала сборник с прорицания. Човек, стремящ се да получи отговор на вълнуващ въпрос, отваря книгата на случайна страница и чете изречение, от което разбира какво го чака.

В ръкописа влизат 37 прорицания, поместени на 160 страници.

„Евангелие за участта на Мария, майката на Господа Иисус Христос, тази, на която архангел Гавриил донесе благата вест. Този, който търси с цялото си сърце, ще получи това, което търси. Само не изпадайте в съмнение“, започва книгата. Та се опира на канонични християнски текстове (Псалтир, Книга на Йов, евангелията на Матей и Лука, посланието на апостол Яков), но Царство Небесно, чудеса, вечен живот и подобни теми не се споменават.

Макар думата евангелие сега да означава разказ за живота и учението на Христос, изначално на гръцки език този термин е означавал „блага вест“. Фактът, че хората са наричали блага вест разказа за своето бъдеще, навежда на размисъл за етимологията на термина евангелие в късноантичния период, твърди Луйендийк.

Използването на книгата в гадателната практика обяснява и малкия ѝ размер – тя лесно може да се скрие в джоб или ръкав. Църквата дори по това време доста критично се е отнасяла към гаданията, казва изследователката.

Луйендийк смята, че книгата е използвана от прорицател в храма Saint Colluthus в Египет. Поклонниците можели не само да се пречистят в източника (и да се изцелят), но и да намерят отговори на вълнуващи ги въпроси при гадателя.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори