Да, учените откриха първичните гравитационни вълни!

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© MPI for Gravitational Physics/W.Benger-ZIB
Антония Михайлова

Американски астрофизици, изучавайки данните, събрани в антарктическата обсерватория BICEP2, за първи път успяха да открият пряко и неочаквано „ярко“ свидетелство, че гравитационните вълни, породени от Големия взрив, съществуват.

„Откриването на този сигнал беше една от важните задачи в съвременната космология. Вложихме много усилия, за да достигнем тази точка. Южният полюс е онази точка на Земята, където можем „директно“ да погледнем към Космоса и при това да останем на повърхността на планетата. Тук почти няма водни пари и прах, което създава идеалните условия за наблюдение на слабото микровълново „ехо“ от Големия взрив“, заявил Джон Ковач от Харвард-Смитсъниънския център в Кеймбридж на пресконференция в понеделник.

Ковач и колегите му от колаборацията BICEP2 обявили откриването на гравитационните вълни и потвърждението, че Вселената наистина се разширява с ускорение, след като изучили данните, събрани от двуметровия телескоп на Южния полюс на Земята.

В рамките на дългогодишни наблюдения астрофизиците се опитваха да „уловят“ микровълновото ехо от Големия взрив и да измерят неговата поляризация – тоест накъде и как е „завъртяно“ това лъчение.

Както обясняват астрономите, поляризацията на микровълновия фон на Вселената трябва да ни подскаже съществували ли са гравитационни вълни в първите секунди след раждането на Вселената, а също да помогнат в определянето на много детайли за това, как е протекло разширението на Вселената и да се изчисли „мощността“ на този процес.

Според учените усилията на BICEP2 се отплатили неочаквано бързо – поляризацията на „ехото“ от Големия взрив се оказала неочаквано силна и добре забележима за антарктическия телескоп.

Следващите три години сащисаните учени провели в повторни наблюдения за проверка на получените данни от наблюденията и резултатите от изчисленията. Както отбелязват участниците в пресконференцията, „ние търсехме игла в купа сено, а открихме цял лост“.

РИА Новости

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментари

 • Steli SDA, този сайт се занимава с популяризиране на Науката. С главно „Н“. Ако ти нямаш достатъчно багаж за да четеш подобни материали, тогава има поне 100 000 000 сайта в мрежата, които са подходящи за твоето разбиране за света. Така, че по-добре не досаждай с детинските си коментари на хората, които се интересуват от научни новини.

  Парче физик 20 март 2014 08:38 Отговор
 • Като и на малките деца, вече не може да се пробута хипотезата именувана „Голям взрив“, защо продължават да се троши ресурс за това. Вселената си е статична, ама съвсем статична, а скоростта на светлината се забавя и то нееднократно доказано. И цялата научна общност си трае и се измислят какви ли не щуротии. Е сега и първични гравитационни вълни, не че става ясно какво е това де.

  Steli SDA 19 март 2014 22:47 Отговор
  • Точно така.

   Ставрина 25 март 2014 20:13 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори