Червеното вино не удължава живота

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Учени начело с проф. Ричард Семба от университета Джон Хопкинс в САЩ стигнали до извода, че антиоксидантът ресвератрол, съдържащ се в червеното вино и шоколада, не оказва положително влияние на продължителността на живота и не снижава риска от възникване на сърдечносъдови заболявания и рак.

Мнението за такова влияние на ресвератрола е широко разпространено, включително е потвърдено от някои изследвания.

Новото изследване е публикувано във вторник (13 май) в списанието на Американската медицинска асоциация JAMA Internal Medicine.

В продължение на девет години – от 1998 до 2009 г., учените изследвали 783 мъже и жени на възраст 65 години от два неголеми града в Тоскана. Участниците разказвали за своето хранене, а нивото им на ресвератрол било измервано редовно.

За деветте години, през които се провеждало наблюдението, 268 участници починали (34,3%), при 174 души (27,2%) били диагностицирани сърдечносъдови заболявания, при 34 души (4,6%) – рак.

„Обобщение: изследването на около 800 възрастни хора не откри връзка между ресвератрола и продължителността на живота. То показа, че включването на съдържащи ресвератрол продукти в диетата на възрастни хора не оказва съществено влияние върху риска от възникване на сърдечносъдови заболявания и рак или върху продължителността на живота“, се казва в статията.

Ресвератрол се съдържа в шоколада, фъстъците, гроздето и някои плодове. Широко е разпространено мнението, че този антиоксидант забавя стареенето и снижава риска от сърдечносъдови заболявания и рак. Изводите за това се съдържат и в някои изследвания. Според публикувано миналата година изследване, проведено от учени на Харвардския университет и Националните институти за здравеопазване на САЩ, ресвератролът забавя стареенето при мишки.

„Историята с ресвератрола е един от случаите, когато става дума за многобройни недоказани твърдения за ползата му за здравето, които не са преминали проверката на времето. Смята се, че някои продукти и напитки са полезни, защото съдържат ресвератрол. Ние не открихме такава взаимовръзка“, казва проф. Семба.

Според специалистите, за да се отговори окончателно на този въпрос, са необходими допълнителни изследвания.

„Макар резултатите от това изследване да са интересни за нас, ние няма да променим нашите препоръки. За хората във всички случаи е полезно да ядат много плодове и зеленчуци. Признаваме необходимостта от по-нататъшни изследвания за влиянието на ресвератрола върху здравето на хората“, отбелязва Морин Талбът от Британската кардиологична фондация.

Фондацията сега ще провежда такова изследване.

Коммерсант

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори