Британец живее 8 години в „примка на времето”

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Iain Masterton / Alamy
Антония Михайлова

23-годишен британски студент станал жертва на най-странния случай на дежавю, регистриран в историята на медицината.

Младият човек, чието име не се споменава, не е в състояние да води нормален живот и напуснал университета, след като преживял необясним случай на проява на хронично дежавю.

Той престанал да гледа телевизия, да слуша радио и дори да чете вестници и списания, тъй като бил сигурен, че всичко това вече го  е виждал, чувал и чел по-рано.

Пациентът съобщил на лекарите, че се „озовал в капана на примка на времето“ и чувства как всяка минута преживява своето минало.

Подробности са описани в изследване, публикувано в сп. Journal of Medical Case Reports.

Медиците се видели в чудо, тъй като младият човек не страдал от неврологични разстройства, които обикновено се наблюдават у хора, често изпитващи ефекта дежавю (от фр. déjà-vu „вече видяно“).

Смята се, че пусков механизъм за проява на този феномен са панически атаки. Подобно състояние може да се усложни и от прием на ЛСД.

Д-р Кристин Уелс, експерт в областта на психологията от университета Шефилд Халам, твърди, че в медицинската практика това е първият случай, когато човек изпитва постоянно чувство на дежавю, чиято причина е тревога.

Макар че повечето хора от време на време могат да изпитват подобно състояние, повтарящи се и интензивни епизоди на дежавю обикновено се наблюдават у хора, страдащи от епилепсия на темпоралния лоб.

За първи път студентът се оплакал от симптоми на дежавю в началото на 2007 година, скоро след като го приели в университета. Той изпитвал необосновано чувство на тревога, по-конкретно имал страх от микроби, поради което постоянно си миел ръцете и вземал душ по два-три пъти на ден.

Тревожното състояние започнало постепенно да се влошава скоро след започване на обучението и той започнал да изпитва дежавю.

Отначало тези епизоди продължавали около минута, а след това станали доста продължителни. Например, когато отидел на някое място, той вярвал, че е попаднал в примка на времето.

„Вместо тревожното усещане за нещо познато, което обикновено се асоциира с ефекта дежавю, нашият пациент се оплакваше, че действително може да възстанови в паметта си конкретни събития от миналото, а не ги намирал просто познати.

В повечето случаи това се явява страничен ефект от епилептични припадъци или слабоумие. Но в дадения случай дежавюто по-скоро е свързано със състоянието на тревога, което е предизвикано от закъсняла реакция на невронните импулси в мозъка.

Ако тази информация се потвърди, това ще бъде първият регистриран в историята случай на „психогенно дежавю“. По такъв начин може да се направи извод, че именно стресовото състояние става причина за дежавю“, казва д-р Уелс.

Науката още не знае как и защо възниква ефекта дежавю.

Съществува теория, според която нарушаването на невронната функция предизвиква временен „бъг“ при обработката на постъпващата в мозъка информация.

Сега д-р Кристин Уелс провежда допълнителни изследвания, за да докаже взаимовръзката между клиничната тревога и пристъпите на дежавю.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори